Koffein – hur påverkar det oss?
Koffein är världens mest konsumerande stimulerande medel och vi svenskar ligger i topp när det kommer till konsumtion. Koffein kan på kort sikt få oss att känna oss piggare men det finns även en massa baksidor kring att konsumera detta. Innan jag går in djupare ska jag säga att alla påverkas olika av koffein, alla blir påverkade men vissa märker inte av det lika mycket som andra gör.
Många startar dagen med koffein, troligen för att vakna till och bli piggare. Sen under eftermiddagen när man börjar bli seg och trött så intas ofta lite mer koffein för att orka med resten av dagen, man kan även bli sötsugen vid den här tiden. Känns detta igen? Låt mig förklara lite mer om vad som händer här.
Koffein är en molekyl som motverkar en annan molekyl i våra kroppar som heter Adenosin. Adenosin utsöndras från våra celler under dagen och har en dämpande och tröttande effekt som gör att vi tillslut somnar på kvällen. Koffeinet binder till de receptorer i kroppen som är avsedda för adenosinet och eftersom koffein inte är adenosin så uteblir de signaler som gör oss trötta tills att koffeinet bryts ner. På morgonen har inte kroppen hunnit utsöndra adenosin än men däremot så har vi kanske inte sovit tillräckligt och därför behöver vi vakna till med koffein. Om vi vaknar utvilade har vi nämligen en massa kortisol i kroppen som gör oss pigga och då behöver vi inte lura kroppen att vi är pigga.
På eftermiddagen börjar koffeinet vi intog på morgonen avta något. Tillsammans med mycket stillasittande, näringsfattig mat och alldeles för stor arbetsbörda signalerar våra kroppar att dom behöver vila, signalen är trötthet, hjärndimma och många gånger sötsug. Kroppen behöver vila men vi har inte tid att göra det utan har en hel eftermiddag att klara av först så då intar vi koffein för att dämpa trötthetskänslan. Så istället för att lyssna på våra kroppars signaler så lurar vi dom att fortsätta kämpa. Ett intag av koffein på eftermiddagen kommer troligen påverka sömnen negativt och då behöver du koffein morgonen därpå igen för att vakna till.
Koffein har en stimulerande effekt på våra kortisolnivåer, vilket betyder att kroppen tror att vi är stressade när vi intar koffein. För en person som redan har mycket stress i sitt liv kan det leda till negativa konsekvenser. Stress är dessutom direkt kopplat till hormonella obalanser som PMS besvär och klimakteriebesvär. Läs mer om hormonella obalanser här.
Det tar lång tid för kroppen att bryta ner koffein. På ca 5 timmar har halten halverats och efter ytterligare ca 5 timmar så har vi 25% kvar i kroppen. Med andra ord, om vi dricker en kopp kaffe på lunchen så har vi fortfarande 25% koffein kvar i kroppen kl 22 på kvällen. Därmed är koffein ofta direkt kopplat till sömnproblem.
Koffein finns inte bara i kaffe utan vissa te-sorter, coca cola och matcha innehåller också koffein, fast i mindre mängd. Energidrycker innehåller mest koffein även om kaffe också har stora mängder. Det finns dock koffeinfritt kaffe att köpa som smakar precis likadant som vanligt kaffe.
Min rekommendation är att lyssna på sin kropps signaler, vila när den är trött, skala av om det är för mycket – för ju mer vi kämpar desto större risk att kroppen inte orkar hålla emot för stress, inflammationer och olika sjukdomar. Jag rekommenderar också att testa att vara utan koffein en period för att se hur det påverkar dig. Vill du inte leva koffeinfritt rekommenderar jag att bara inta det på morgonen och låta resten av dagen vara koffeinfri, det kommer hjälpa kroppen att sova bättre vilket i sin tur gör att du känner dig piggare överlag.
💛 Emelie