Hormonell obalans – vad kan det bero på?

Hormonella obalanser är tyvärr väldigt vanligt hos kvinnor idag men i många fall kan man ändra det genom livsstilsförändringar.

Hormoner är kemiska budbärare och produceras av kroppens olika körtlar. Vi har flera olika hormoner i kroppen och alla har sina specifika funktioner som påverkar vävnader och organ samt samspelar med varandra. Hormoner fungerar som meddelanden som skickas mellan olika delar i kroppen i syfte att reglera tex ämnesomsättning, sömn, energinivå och reproduktion. En obalans betyder att man får en rubbning i den normala produktionen eller funktionen vilket leder till att kroppens processer påverkas.

De vanligaste förekommande obalanserna hos kvinnor är obalanser i hormonerna östrogen, progesteron, testosteron och sköldkörtelhormon. De tre första visar sig ofta som PMS, menstruationssmärtor, oregelbundna cykler och klimakteriebesvär. Dessa besvär kan vi många gånger mildra eller få bort helt genom livsstilsförändringar för ofta är det just våra levnadsvanor som ligger bakom dessa obalanser. Inom kinesisk medicin (där man arbetade med gynekologi när vi befann oss i bronsåldern) anser man att PMS, menstruationssmärtor och klimakteriebesvär inte är normala tillstånd utan olika former av blockeringar i kroppens system.

Holistisk hälsa

Så vad kan dessa obalanser bero på? Den största boven när det kommer till hormonella obalanser är stress. Stress som också är den vanligaste orsaken till sjukskrivning hos kvinnor idag så det är inte så konstigt att många upplever problem. Faktum är att vi kvinnor med vår hormonella sammansättning är känsligare för stress än vad män är. Varken kvinnor eller män är gjorda för att leva i detta moderna samhälle men vi kvinnor klarar det bevisligen sämre. Klicka här för att läsa mer om stress.

Förutom stress så kan obalanser även bero på dålig kosthållning, övervikt, stillasittande, dålig sömn och kemikalier från mat och dryck men även från yttre faktorer.

Stress 
Stress påverkar hela din kropp och flera hormonella processer aktiveras. Att minimera stress är därav en viktig faktor när det gäller att påverka hormonell obalans. Långvarig stress påverkar flera olika hormoner i kroppen men framförallt stresshormonet kortisol. Kortisol påverkar i sin tur andra hormoner som samverkar och kan orsaka obalans.

Kosten
För att man ska ha en normal hormonell produktion är det viktigt att man ger kroppen vad den behöver för att göra det fantastiska arbetet den gör. För lite eller fel mat gör att den normala hormonella produktionen inte funkar som den ska. Kroppen behöver näringsrik mat för att fungera optimalt.

Fysisk aktivitet 
Genom att vara fysisk aktiv så hjälper man kroppen att balansera hormonnivåerna. Fysisk aktivitet minskar även våra stressnivåer som är en viktig faktor till hormonell balans.

Sömn 
Sömnbrist påverkar det mesta i vår kropp och så även våra hormoner. Genom att få tillräckligt med sömn varje natt ger du kroppen förutsättningar att reglera hormonerna optimalt.

Kemikalier 
Kemikalier finns överallt idag och tyvärr påverkar dom vår hormonella hälsa negativt. I många kemikalier finns det hormonstörande ämnen tex BPA som bland annat finns i plast. Kemikalier finns även i mat och dryck och vi ska inte glömma vårt största organ; vår hud som kommer i kontakt med massor av kemikalier i form av tvättmedel, krämer etc.

Så genom att se över sina levandsvanor kan det bli mycket bättre eller tom försvinna helt. Livsstilsförändringar balanserar inte bara våra hormoner, vi minskar även risken för en massa tråkiga sjukdomar, förlänger livet och blir både piggare och starkare.

Vill du ha hjälp att komma igång? Läs gärna mer om balanspaketet.

💛 Emelie