Rabarbersylt utan vitt socker

Ett perfekt sätt att ta tillvara på rabarbern i rabatten är att göra rabarbersylt. Och det går faktiskt att göra den sockerfri eller i alla fall utan den stora mängden vitt socker som man brukar ha i sylt. Det enda är hållbarheten som inte blir lika lång utan gör hellre små burkar och frys in om dom inte kommer användas inom en vecka.

Ingredienser:
250 gram rabarber
3 msk sötning (sukrin, kokossocker eller såklart vanligt socker om det föredras)
1 tsk malen kardemumma
1 st vaniljstång alt. 1/2 tsk vaniljpunlver
2 msk vatten

Skala rabarbern och dela i mindre bitar (ca 2 cm). Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Tillsätt alla ingredienser i en kastrull och koka på medelhög värme tills rabarbern blivit mjuk (ca 10 min), rör om då och då. Förvara i ren burk med lock. Klarar sig ca 1 vecka i kylen och går bra att frysa in.

Rabarbersylt utan vitt socker