Få bättre maghälsa

Om magen mår bra så mår vi bra och får en bättre allmänhälsa generellt. Forskning visar alltmer på hur mycket i kroppen som styrs från våra magar och då är det främst genom en god tarmflorasammansättning. Omkring 70-80% av vårt immunförsvar finns dessutom i magen.

Tarmflorans sammansättning påverkas till största delen av vad vi äter och för att hålla oss friska genom livet så är det bra med en sån rik tarmflora som möjligt. Alltså olika sorters bakterier. För att dessa olika sorters bakterier ska trivas i våra tarmar behöver vi äta mat som dom gillar och varierat då olika bakteriestammar äter olika saker.

Våra tarmbakterier bor i tjocktarmen och det är en lång väg dit. För att mata bakterierna är det viktigt att kroppen inte har hunnit ta upp maten innan den når tjocktarmen för annars finns det inget kvar. Olika näringsämnen tas upp olika snabbt av kroppen och på olika ställen. Socker börjar tex tas upp redan i munnen. Men det finns en gren som kroppen inte kan bryta ner innan den når tjocktarmen och det är fibrer.

Fibrer finns i allt som kommer från växtriket som grönsaker, frukt, baljväxter, nötter etc. De allra flesta av oss i västvärlden äter alldeles för lite fibrer (pga av enkla tillgången till bla processad mat) och har därmed en ganska dålig tarmflora. Det är också därför vi ser så mycket välfärdssjukdomar idag som hjärtkärlsjukdom, diabetes men även cancer.

Så hur ska man tänka kring sitt intag av vegetabilier för att ta hand om sin tarmflora? Då vi behöver en variation av växter har forskare kommit fram till att vi behöver ca 30 olika växter i veckan. 30 är mycket men det går, se nedan för mina tips på hur du kan få i dig tillräckligt.

Bättre maghälsa


Variera färgerna 
– Olika färger innehåller olika hälsosamma ämnen och matar därmed olika bakterier. Så istället för att köpa en röd paprika – köp en av varje färg. Samma gäller vindruvor, tomater, oliver etc.

Nötter – Perfekt mellis och variera även här. Blanda mandlar, cashew, valnötter etc.

Bönor och linser – Tillsätt bönor och linser i salladen till middagen. Även här är det bra att variera genom att tex köp ett mixpack.

Frysta bär – Köp mixade frysta bär och ha på gröten eller yoghurten.

Färska kryddor – Använd färska kryddor när du lagar mat.

Fruktmellis – Ät minst 2 frukter per dag och enklast är att äta dom till mellis. Men variera dig och ät helst efter säsong då dom är näringsrikast då.

Svamp – Ha i svamp i salladen eller matlagningen.

Frön – Blanda i olika sorters frön i gröten, yoghurten eller salladen. Tex pumpafrön, solrosfrön, linfrön etc.

Rosta grönsaker – Istället för att bara göra potatis till middagen. Rosta potatisen tillsammans med morötter, röd lök, vitlök, zucchini, palsternacka etc.

♡ 𝑒𝓂𝑒𝓁𝒾𝑒