Är salt farligt?

Ja, hur är det egentligen – är salt bra eller dåligt för oss? Är det farligt att äta för mycket salt? Och svaret är ja, det är farligt att få i sig för mycket salt. Det är även farligt med för lite salt också men det är väldigt ovanligt med saltbrist i Sverige. Saltbrist beror oftast på extrema svettningar (tex värme eller hård träning) eller som följd av långvarig magsjuka.

Salt/natrium är ett livsviktigt grundämne som finns både i skelettet samt i kroppsvätskan utanför cellerna. Natrium är viktigt för flera funktioner i kroppen. Dels är den viktig för syra-basbalansen och vatten- och saltbalansen i kroppen. Den är även viktig för nervernas normala funktion och för upptaget av glukos och vissa aminosyror.

Ett symptom på att man får i sig för mycket salt/natrium kan vara högt blodtryck. Högt blodtryck går hand i hand med ett högt saltintag och kan leda till ökad risk för andra tillstånd som hjärtsvikt, stroke och skador på njurarna.

Salt och mat

Den största källan till natrium är salt vi använder i maten tex bordssalt och havssalt och salt som tillsätts under tillverkning av hel- och halvfabrikat samt kött, fisk och spannmål. Det mesta av saltet vi får i oss kommer från maten vi köper tex ost, chark, bröd, godis etc.

De flesta vuxna svenskar får i sig för mycket salt, till och med dubbelt så mycket än rekommenderat maxintag per dag. Rekommenderat maxintag av salt ligger på 6 g/dag vilket motsvarar en tesked salt per dag. De flesta får i sig ca 10-12 g/dag.

I Finland har man tagit ett krafttag kring saltintaget och där har dom satt hårdare regler kring tillsatt salt i maten bland annat. Man har därefter sett en ganska stor minskning av hjärt-kärlsjukdomar vilket då har kopplats till minskat saltintag. Så man har mycket att vinna på att minska ner på mängden salt.

Att minska ner på saltintaget kräver en avvänjning för ju mer salt man använder desto mer behövs för att känna saltsmaken. Oftast behöver man ställa om smaklökarna genom att minska lite åt gången annars finns en risk att man inte tycker att maten smakar något. När man väl har lyckats avvänja sig vid saltad mat kommer man märka att maten smakar mycket mer för helt plötsligt kan andra smaker ta plats.

Är salt farligt?
Havssalt, bordssalt, örtsalt, mineralsalt…

Det finns en mängd olika saltsorter i butikerna och vissa är betydligt mycket bättre än andra. En sak som är väldigt viktig att tänka på är jodintaget. Salt är nämligen en av få källor där vi kan få i oss jod, jod finns även naturligt i mager fisk, skaldjur, ägg och mejeriprodukter. Men äter man inte mycket av dessa livsmedel eller är vegan och inte äter det alls behöver man tänka på att köpa joderat salt. Jod behövs för våra sköldkörtelhormoner.

Bordssalt – Utvinns ur berggrunden, varefter det tvättas och finfördelas till ett finkornigt salt. Saltet genomgår oftast en kemisk behandling, då klumpförebyggande medel tillsätts. Bordssalt innehåller cirka 95 procent natriumklorid och finns både med och utan jod. Då dessa salt är kemiskt behandlade är det inget jag rekommenderar, de innehåller dessutom en hög mängd natrium.

Havssalt – Framställs av havsvatten som avdunstat i grunda bassänger. Jämfört med vanligt salt innehåller havssalt fler mineraler, dock i mycket små mängder. Havssalt är ofta grått i färgen vilket betyder att det inte har blivit behandlat eller blekt med kemikalier vilket är att föredra. Havssalt och bordssalt innehåller nästan lika mycket natrium. Havssalt är naturligt rikt på jod.

Mineralsalt – Innehåller ungefär hälften så mycket natrium än vanligt bordssalt i och med att en del av natriumkloriden ersätts med kaliumklorid eller en kombination av kalium- och magnesiumklorid. Därför kan mineralsalt vara ett bättre alternativ för den som behöver minska sitt natriumintag.

Örtsalt – Örtsalt är en blandning av olika örter och salt. De flesta örtsalter på marknaden innehåller mest natriumklorid, drygt 90 procent. Däremot kan örtsaltet ge en intensivare smak åt maten, vilket gör att du i slutändan kommer att använda mindre mängder salt i maten.

Har man inte högt blodtryck och vet med sig att man inte får i sig för mycket natrium rekommenderar jag att använda obehandlat havssalt. Om man däremot har högt blodtryck eller hjärtproblem skulle jag rekommendera mineralsalt.

Vill du ta reda på hur ditt saltintag ser ut? Genom att göra en näringsanalys kan vi se hur mycket salt och natrium du får i dig genom maten på en daglig basis. Man kan även ta blodprov för att kolla sina nivåer och hålla koll på sitt blodtryck.

♡ 𝑒𝓂𝑒𝓁𝒾𝑒